Dit bericht is langer dan drie maanden geleden geplaatst, info kan veranderd zijn!

Echte verse friet!

Bericht geplaatst op 3 april 2018 in de categorie Blog

In welk restaurant vind je dat tegenwoordig nog, echte verse friet? Nou, bij de Koningshoeve. Henk de Koning, eigenaar van restaurant De Koningshoeve en tevens boer, is fijnproever als het gaat om friet en wil dan ook het beste in zijn restaurant.

Je eigen friet maken hoeft niet ingewikkeld te zijn, sterker nog iedereen kan dat thuis ook doen. Maar het is wel van belang om de juiste aardappelen te gebruiken. “Bij de ene aardappel bakt de friet niet mooi goudgeel en van de andere aardappel krijg je glazige frietjes, en dat wil je natuurlijk niet.”, aldus Henk.

Het proces voor verse frieten

Het begint natuurlijk op het land. In de maand april begint het proces met het poten van de aardappelen. Wij gebruiken voor het restaurant het aardappelras Lady Anna, dit zijn aardappels die speciaal zijn gekweekt en geteeld om frieten van te maken.

Gedurende 5 maanden liggen de aardappels onder de grond en worden ze door de boer behandeld tegen schimmels en infecties. Na deze periode (eind september, begin oktober) worden de aardappels gerooid en naar de schuur gereden. Hier is vaak de hele familie dan druk mee, en iedereen wordt opgetrommeld om te helpen.

De aardappelen worden (droog) opgeslagen in een speciale schuur. Deze schuur is voorzien van ventilatie en verwarming om rot te voorkomen. Het kan zomaar zijn dat de aardappelen ‘overwinteren’ in de schuur en daarna pas worden opgehaald om de markt op te gaan.

Voor eigen gebruik en verkoop aan particulieren laten we de aardappelen wassen. Het wassen van de aardappelen gebeurt bij Aardappelhandel A. Goud (Strijen), waarna de aardappels gewassen terugkomen naar De Koningshoeve.

Friet schieten

Nadat de aardappelen gewassen zijn, kan de keuken aan de slag. Elke dag worden de gewassen aardappelen met behulp van onze ‘friet-schiet-machine’ omgetoverd tot frietjes. Deze frietjes moeten eerst nog worden voorgebakken (dit gebeurt op 140 graden), waarna ze kunnen worden afgebakken voor het restaurant op 180 graden. Wij kiezen er bewust voor om onze aardappels niet te schillen omdat de meeste smaak juist nét onder de schil zit, en natuurlijk scheelt het ook heel veel tijd. Want met een gemiddelde van 200 kilo aardappelen per week, gaat daar enorm veel tijd in zitten 😉.

Wij zijn benieuwd of je het er volgende keer aan af proeft!

Wil je zelf aan de slag om verse friet te maken? Dan hebben wij hieronder een handige uitleg staan. Voor de mensen die niet zo veel tijd hebben, verkopen we in de Landwinkel ook voorgebakken friet. Veel plezier en succes!

Zelf friet maken

Om zelf friet te maken moet je toch echt op zoek naar echte patataardappelen, deze zijn natuurlijk bij onze Landwinkel verkrijgbaar.

Daarna kun je de aardappelen schillen, maar zoals eerder genoemd zit de meeste smaak nét onder de schil… De keuze is aan jou!

De volgende stap is het snijden van de aardappel tot frietjes, dit kan met een aardappelschilmesje, maar er zijn ook speciale frietsnijders te koop. Na het snijden moeten de aardappelen worden voorgebakken. Voorbakken doe je gedurende 4/5 minuten in een frituur op 140 graden Celsius. Helaas werkt dit recept niet voor Airfryer.

Het is het beste om de friet te laten afkoelen voor dat je ze gaat afbakken, het hoeft niet, maar anders heb je de kans dat de frietjes plakkerig worden.

De laatste stap is om gedurende 5 minuten de friet af te bakken op 180 graden Celsius. Daarna is het tijd om aan tafel te gaan en genieten van verse friet!

We zijn natuurlijk erg benieuwd naar jouw ervaring. Laat het ons weten via Facebook!

Terug naar Blog

Werken bij…

Heb jij een passie voor de horeca en ben je op zoek naar een (bij)baan of stage? Vul dan ons sollicitatieformulier in!

Inschrijven nieuwsbrief!

Ontvang elke eerste zaterdag van de maand een update van De Koningshoeve met nieuws over het restaurant en het boerenbedrijf. Wanneer u zichzelf inschrijft, gaat u akkoord met ons privacy-statement.

Al 1,255 mensen gingen u voor!


Contactgegevens

Botweg 1b
3286 LB Klaaswaal (Nederland)

E : restaurant@dekoningshoeve.nl
T : 0186 - 57 93 97